Testen in een SOA-omgeving

Tegenwoordig is automatiseren geen kwestie meer van één grote computer. In de praktijk is er vaak een enorm aantal complexe systemen, dat gezamenlijk een automatiseringssysteem vormt.

Soms gaat dit zelfs internationaal of over meerdere vestigingen heen. In deze omgevingen kom je vaak bronsystemen tegen die hun gegevens ter beschikking stellen aan andere, toegelaten, systemen.
Een efficiënte manier om brondata maar één keer te hoeven opslaan en te beheren, maar voor de data uitwisseling zijn specifieke oplossingen nodig. Eén van deze oplossingen is Service Oriented Architecture. Elk systeem heeft zijn eigen set aan data en deze is middels korte communicatieberichten uit te wisselen. Hiervoor zijn protocollen gemaakt die precies gevolgd moeten worden.

Om SOA systemen te kunnen testen zijn vaak nog geen standaardprocedures beschikbaar. Hier zullen onze specialisten speciale testtools inzetten, die het hen mogelijk maakt om alle communicatie tussen de verschillende systemen te testen. Bij SOA testen spreekt men dan ook vaak over technisch of services testen i.p.v. functioneel testen. De specialisten van QoppoConsult hebben een training gehad in SOA testen en zijn in staat om de speciale tools te gebruiken.